söndag 16 oktober 2011

Bräserad fläskfilé med rosmarinsås och rostade rotfrukter

 
Den här veckan har vi haft Linas matkasse. Den här rätten har funnits med i lite olika tappningar i matkassen under åren och har blivit en favorit.

Ingredieser:
1 dl créme fraiche
Fläskfilé
Färsk ingefära
2 gula lökar
400 g kålrot
500 g morötter
Palsternacka
1 sötpotatis
1 tsk kinesisk soya
1 tärning kycklingbuljong
Olja
Salt
Smör
Svartpeppar
1 msk Rosmarin, torkad eller färsk
4 dl vatten
3 msk vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär morötter, kålrot, sötpotatis och palsternacka i stavar. Skär 2 lökar i klyftor.
3. Spara hälften av löken till punkt 5 och sprid ut resten av löken och rotfrukterna i en långpanna. Ringla över olja och saltflingor. Tillaga i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Vänd efter halva tiden.
4. Putsa fläskfilén. Bryn köttet i en stekgryta med smör, salt och peppar.
5. Skala och skiva ingefäran i fem skivor, ca 1/2 cm tunna. Lägg dem i grytan med löken, rosmarin, buljong, och vatten.
6. Skär i köttet för att kontrollera att det är färdigt. Lägg på skärbräda och täck med folie.
7. Sila kokspadet ned i en kastrull. Rör ut mjöl i lite vatten och häll redningen i kastrullen under omrörning. Häll i soya och creme fraiche. Låt koka i 3-4 minuter. Salt och peppar.
8. Skär upp köttet och servera med rotsaker och sås.












Inga kommentarer: