Denna tårta står på min "attbakaisommar-lista". Bild och recept: Dagens Nyheter
Recept för 8-10 bitar
Botten:
250 g mandelmassa
10 g smör
60 g ägg
60 g äggula
Smör och flagad mandel till formen
Vaniljkräm:
½ vaniljstång
250 g mjölk
60 g socker
25 g maizena
60 g äggula
15 g osaltat smör
Till garnering:
Jordgubbar
250 g mandelmassa
10 g smör
60 g ägg
60 g äggula
Smör och flagad mandel till formen
Vaniljkräm:
½ vaniljstång
250 g mjölk
60 g socker
25 g maizena
60 g äggula
15 g osaltat smör
Till garnering:
Jordgubbar
1. Gör botten. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mandelmassan med smöret, ha sedan i äggen lite i taget. Blanda tills du får en slät smet.
2. Smörj en bakform (ca 21 cm i diameter, gärna med löstagbara kanter) och strö i flagad mandel. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter.
3. Gör krämen. Skrapa ur vaniljstången och lägg fröna i mjölken.
4. Blanda socker, maizena och äggula i en bunke. Koka upp mjölken och slå den över blandningen. Blanda, häll tillbaka i kastrullen och låt koka ihop ca två minuter.
5. Häll över i en bunke, blanda i smöret och låt svalna.
6. Vid servering: Tag av kanten på bakformen. Bred ut krämen på tårtbotten och garnera med jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar