fredag 15 juli 2011

Fläskfilé med risotto och rödvinssås


Ingredienser:
Fläskfilé
salt och peppar

Risotto:
4 dl avorioris
1 dl vitt vin
hönsbuljong
1-2 dl färskriven parmesan
2 chalottenlökar

Sås:
2 dl vatten
1 dl rött vin
kalvbuljong
Redning (brun alt maizena)


Gör risotton så här:
1. Hacka löken fint och fräs i olja i en stor kastrull.
2. Häll i riset när löken blivit mjuk och fräs allt glansigt i 2-3 minuter.
3. Tillsätt vinet.
4. Späd sedan i omgångar med hönsbuljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Det tar ca 20 minuter. Spä och rör tills riset har en mjuk kärna.
5. Rör i osten och salta och peppra.

Gör fläskfilén så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa köttet och stek hela stycket i smör. Spara pannan med steksmöret i till såsen.
3. Sätt i en ugnstermometer och lägg köttet i en ugnsform i ugnen.
4. Ugnsstek till 65-70 grader beroende på önskan "blodighet".
5. Låt köttet stå till sig en stund innan det skärs i skivor för servering.

Gör såsen så här:
1. Använd pannan som köttet stektes i. Hetta upp vattnet med steksmöret.
2. Häll på rödvinet.
3. Låt såsen sjuda och lägg i buljongen.
4. Red av såsen och sila den innan servering.

2 kommentarer:

Elin sa...

Var har du hittat receptet?

Babbelibub sa...

Jag har tagit lite här och där. Risotton är nog väldigt lik den på förpackningen :)